04. 08. 2016

Počasen računalnik? Pohitrite ga!

Veliko vas tarna nad počasnim računalnikom in oteženim delom zaradi tega. Poglejte si nekaj hitrih trikov za pohitritev računalnika.


Onemogočite nepotrebne aplikacije ob zagonu

Ob zagonu računalnika se zažene veliko proramov, ki jih sploh ne potrebujemo. Ko odpremo Task manager, se premaknemo na zavihek Startup in odpre se nam seznam programov, ki se zaženejo ob zagonu računalnika. Programe, ki jih ne potrebujemo, ob zagonu enostavno onemogočimo.

Task manager


Počistite začasne datoteke 

Na računalniku se nabirajo začasne datoteke in tako upočasnjujejo delovanje. Z odstranitvijo teh datotek zagotovimo pohitritev računalnika, pridobimo pa tudi nekaj dodatnega prostora na disku. Te datoteke najdemo v mapi Temp, ki se nahaja v mapi Windows na lokalnem pogonu C:\.

Počistite disk 

Poleg začasnih datotek se na računalniku nabirajo tudi druge nepotrebne datoteke, ki ovirajo delovanje. Te počistimo z orodjem za čiščenje diska, ki ga najdemo tako, da gremo pod lastnosti našega diska.

Očistite disk

Zlonamerna programska oprema

To so programi, ki ovirajo delovanje sistema in lahko tudi omogočajo nepridipravom dostop do vašega računalnika. To programsko opremo lahko odkrijemo in odstranimo s programom Malwarebytes ANTI-MALWARE in z antivirusnimi programi.
Če antivirusne zaščite slučajno še nimate, si jo čimprej priskrbite, saj lahko tako preprečite kar nekaj morebitnih težav z virusi. Antivirusno zaščito vam lahko priskrbimo tudi mi.

Izklopite nepotrebne animacije

Da sistem izgleda bolj moderno in da so prehodi med odprtimi okni lepši, Windows uporablja animacije. Seveda pa animacije dodatno obremenijo vaš računalnik in ga tako upočasnjujejo. Vse nepotrebne aplikacije lahko izklopimo tako, da v nadzorni plošči izberemo opcijo System, se pomaknemo na Advanced system settings in izberemo opcijo Settings pod oddelkom Performance. Odpre se nam okno Visual effects, kjer lahko izklopimo vse nepotrebne animacije.

Izklop animacij

Nadgradite delovni pomnilnik (RAM)

RAM je spomin, ki ga računalnik uporablja za začasno shranjevanje podatkov, do katerih potrebuje hiter dostop. Če vam računalnik deluje počasneje, ko imate odprtih več programov naenkrat, pomeni, da vam zmanjkuje pomnilnika. To rešite z nakupom dodatnega pomnilnika. 

Zamenjava trdega diska za SSD disk 

Že nekaj časa so na voljo SSD diski (Solid State Drive), ki delujejo veliko hitreje kot navadni trdi diski. To pa ni edina dobra lastnost SSD diska, saj so znani tudi po neslišnem delovanju in se težje pokvarijo, ker nimajo vrtljivih delov tako kot klasični trdi diski. SSD diski so manjši kot klasični, zato so primerni tako za hišne kot prenosne računalnike.

SSD

Pri vseh točkah vam lahko pomagajo tudi naši strokovnjaki. Lahko vam tudi priskrbimo pravi pomnilnik in SSD disk in ga strokovno vgradimo. Kontaktirate nas lahko na [email protected].

Ključne besede: počasen računalnik, pohitritev računalnika, antivirusni program, nadgradnja pomnilnika, vgraditev SSD diska

Aktualno: RSS Feed

Več objav ▼
Rosoft, d.o.o.
Azure & Office 365
Microsoft Sales Specialist
© 2023 Rosoft, d.o.o., Rakuševa ulica 10, SI-1000 Ljubljana; www.rosoft.si

Politika zasebnosti (PDF)