01. 08. 2016

Kaj prinaša posodobljeni Win 10?

Ob prvi obletnici operacijskega sistema Windows 10 prihaja 2. avgusta prva večja posodobitev, ki so jo poimenovali Anniversary Update.
Windows 10 Anniversary Update
Slika: Windows 10 Anniversary Update

Posodobitev bo na voljo za osebne računalnike in mobilne naprave, kmalu pa še za Xbox One in večpredstavnostna očala HoloLens.

Poglejmo si novosti, ki nam jih ta posodobitev prinaša.

1.       Prenovljen meni Start

Po posodobitvi najprej opazimo nov start meni. Na levi strani menija so ikone za napajanje, nastavitve, raziskovalec in uporabniški račun, na desni strani pa se nahaja seznam vseh nameščenih aplikacij.

Win 10 Start menu

 

2.       Windows Hello

Novost Hello prinaša možnost prijave v računalnik s prepoznavanjem obraza, prstnega odtisa ali očesne roženice. Novost boste lahko uporabljali tudi za vpis v aplikacije in podprte spletne strani, vendar boste morali uporabljati Microsoftov brskalnik Edge.
Hello bo omogočal tudi vpis v računalnik s pomočjo druge naprave, na primer pametnega telefona ali pametne zapestnice.

3.       Edge

S posodobitvijo bo brskalnik Edge končno dobil možnost dodajanja razširitev oziroma vtičnikov. Na začetku bo na voljo priljubljen vtičnik AdBlock za blokiranje prikazovanja oglasov. Dodatki bodo na voljo v Windows Store.

Edge

4.       Active hours

Veliko ljudi moti, ko se računalnik začne posodabljati sredi dela ali pa se ponovno zažene. Zato posodobitev prinaša tudi funkcijo Active hours, s katero nastavimo ure, ko ponavadi uporabljamo računalnik, in v tem času nas Windows ne bo motil. Ure lahko nastavite pod Update & Security -> Windows Update -> Change Active Hours.

 

5.       Izboljšan Windows Defender

Windows Defender je protivirusni program, ki se je sedaj ob namestitvi drugega protivirusnega programa izključil. Po posodobitvi se Windows Defender ne bo izključil, ampak bo deloval istočasno z drugimi protivirusnimi programi. Program bo redno pregledoval računalnik in vam na koncu  podal poročilo pregleda.

 

6.       Xbox Play Anywhere

Ljubitelji računalniških iger se bodo razveselili storitve Xbox play anywhere. S to storitvijo bo mogoče nove igre, kupljene za igralno konzolo Xbox, igrati tudi na računalniku in obratno. Med igro se bomo lahko tudi premikali med računalnikom in igralno konzolo. Igro lahko začnete igrati na konzoli Xbox One, kasneje pa jo nadaljujete na računalniku.

 

7.       Temna tema

Sedaj smo navajeni na svetel videz, po novem pa lahko izberemo tudi temno temo. 

Win 10 temna tema

 

8.       Samodejno nastavljanje časovnega pasu

Ta funkcija bo razveselila uporabnike, ki veliko potujejo, saj Windows sedaj lahko samodejno nastavi računalnik na časovni pas, v katerem se nahajate.

 

9.       Sinhronizacija obvestil z vašega telefona na računalnik

Če imate mobilno napravo z Windows 10 ali Android sistemom, boste lahko s pomočjo aplikacije Cortana na mobilni napravi sinhronizirali obvestila z mobilne naprave na računalnik. Lahko vključite prikazovanje zgrešenih klicev, prejetih sporočil, obvestilo o stanju baterije in obvestila drugih aplikacij. Ta funkcija je zelo uporabna, saj lahko na prejeta sporočila tudi odgovorimo kar z računalnika.

Ključne besede: Windows 10, Anniversary Update

Aktualno: RSS Feed

Več objav ▼
Rosoft, d.o.o.
Azure & Office 365
Microsoft Sales Specialist
© 2023 Rosoft, d.o.o., Rakuševa ulica 10, SI-1000 Ljubljana; www.rosoft.si

Politika zasebnosti (PDF)