27. 07. 2016

Kriptovirus. Bojte se ga.

Virusi, ki vam zakriptirajo datoteke, se širijo s svetlobno hitrostjo. Mnogi trdijo, da niti ne vedo, kako so se okužili, zato se dobro zaščitite in delajte dobre varnostne kopije sproti. Preletite naše nasvete in opozorila.


Opozorili bi vas radi na največje napake, ki jih lahko naredite.

1. Nimate urejene antivirusne zaščite

Najpomembnejša točka, a o tem nam ni treba razglabljati, antivirusni program mora biti nameščen povsod, aktiven in posodobljen.

2. Varnostne kopije odlagate na zunanje diske, a le-ti so nonstop priključeni

In v večini primerov ima uporabnik pravice pisati po tem diskovju, torej jih ima tudi zlonamerna programska oprema. Poskrbite, da boste vsaj izklapljali diske.

V vsakem primeru pa kopija na en lokalni disk ni zanesljiva, zato predlagamo kopiranje v oblak (Azure Backup, OneDrive, Dropbox, Google Drive itd.). Velja tudi za fizične osebe z omejenim proračunom, saj storitve nudijo nekaj GB brezplačno; dovolj, da si shranite res pomembne dokumente. 

A tudi tukaj skrbi ni konec, zato berite dalje.

3. Varnostne kopije odlagate v oblak, toda določene stvari delite s svojimi sodelavci in prijatelji

Pri deljenju vsebin dobro preverite, da ima uporabnik na drugi strani samo pravice za branje. V nasprotnem primeru vam lahko še tako dober prijatelj nehote zakriptira vse račune in, denimo, vaše diplomsko delo.

4. Varnostne kopije so v oblaku, lokalne kopije se delajo na večih računalnikih, a vsi hkrati imajo dostop do interneta

Ni treba posebej razlagati, da se bodo v tem primeru prav vse lokalne datoteke na vseh mestih spremenile v zakriptirano skrpucalo. Mogoče dobra praksa, da se vaš laptop ne poveže avtomatsko v internetno omrežje in vam tako agent za storitve v oblaku ob zagonu ne povozi lokalnih datotek.

5. Uporabniki imajo administratorske pravice in pravice pisanja po mrežnih računalnikih

Velika napaka. Poleg svoje lokalne škode se lahko hitro pripeti, da okužite celo podjetje. Predlagamo ločene račune za navadne uporabnike in administratorje. Dobro preverite tudi pravice za pisanje po omrežni soseščini, če so res povsod potrebne.

Upamo, da nikoli ne zagledate česa podobnega:
Kriptovirus

 

Kaj lahko storite, če ste že okuženi?

K sreči so antivirusne korporacije že uspele spisati nekaj dekriptorjev. Če imate srečo, boste vaše datoteke lahko normalno povrnili v prvotno stanje. Sicer pa si (zakriptirane) datoteke shranite in upajte, da bo "vaš" dekriptor kmalu na voljo.

V vsakem primeru vam svetujemo, da kontaktirate strokovnjake. Prisluhnemo vam na [email protected].

Zgodi se, da je situacija preresna in se uporabnik odloči, da bo plačal odškodnino zlonamernim razvijalcem. Zaenkrat "žrtve" potrjujejo, da res dobijo ustrezen dekoder, ki zna vrniti datoteke.

 

Na novo namestite operacijski sistem

Po okužbi in uspešnem restavriranju podatkov na ločenem prostoru je na vrsti sveža verzija operacijskega sistema, po možnosti z novim diskom (disk, ki je bil v celoti večkrat prepisan, bo počasnejši). Vedno poskrbite, da imate nov operacijski sistem z novejšimi posodobitvami. Izogibajte se starejšim verzijam (Win XP/Vista). Predlagamo seveda nadgradnjo na Windows 10.

 

Dobro upoštevajte naša opozorila, prehitro lahko pride do slabega scenarija. Z veseljem vam svetujemo in pomagamo. Obrnite se na [email protected].

Ključne besede: virus, locky, crypto, opozorila, namigi, backup

Aktualno: RSS Feed

Več objav ▼
Rosoft, d.o.o.
Azure & Office 365
Microsoft Sales Specialist
© 2023 Rosoft, d.o.o., Rakuševa ulica 10, SI-1000 Ljubljana; www.rosoft.si

Politika zasebnosti (PDF)